top of page

Papilio Tuniek en Jurk - Sofilantjes

Alweer een nieuwe patroontest. Het nieuwste kleedje van Sofilantjes Patterns. Wie mij al even volgt, weet ook dat dit één van de meest gebruikte ontwerpers is in de kleerkast van Aster, dus deze mocht natuurlijk ook niet gaan ontbreken.


Miss diva is niet altijd even gemakkelijk, dus soms is het wel even wat overleggen hier... Maar als ze mee stofjes mag kiezen, lukt het wel dikwijls om tot een leuk resultaat te komen waarbij ze met plezier haar nieuwe kleren draagt!


Bij deze mocht ze dus mee naar de garage stofje gaan kiezen voor versie 1. Ik stuur altijd nog wel een klein beetje ook natuurlijk en samen kwamen we tot de keuze van het pakketje van Lycklig Design: 'Find Magic in every Day'.

Patroon printen/projecteren, aanpassen naar Aster haar maten en gaan puzzelen met de stofjes. Dit zorgt altijd al voor een eerste idee en pakt vaak heel leuk uit vind ik.

Het pakketje dat we kozen, bevat een paneeltje en dan ongeveer 75cm bijpassende stof met ruitjes op. Ik koos er voor om het lijfje en de mouwtjes van het paneelstofje te maken en dan de stroken van de rok uit de felle ruitjesstof te maken, zoals je kan zien op de foto hierboven. (Het setje is nog eenmaal verkrijgbaar via volgende link: https://www.naaiatelies.be/product-page/pakket-kristallen-roze-swafing.


Eénmaal ik aan de slag ging met het naaien zat het lijfje rap in elkaar, maar dan kwam het hé. De rokstroken moesten gerimpeld aan elkaar en aan het lijfje gezet worden. Laat ik nu net niet zo'n fan zijn van veel rimpelen, dus ik was al op zoek naar de gemakkelijkste manier en toen kwam ik op het ingenieuze idee van 'Framilastiek'. Geniaal!


Hoe werkt dit dan: Je neemt je elastiek erbij en knipt deze op lengte van de bovengaande laag. Bij dit kleedje heb je dus 3x 2 stukjes elastiek nodig. 2 voor de onderrand van het lijfje (1x voorpand en 1x rugpand), 2 op lengte van de eerste laag van het rokdeel en 2 op lengte van het middelste rokdeel.


Daarna ga je zowel de stukken elastiek als ook de stof waar de elastiek aan komt, minstens in de helft, maar voor grotere delen in 4 of in 8 gaan verdelen. Ik doe dat aan de hand van een speldje, maar je kan ook een rijgdraadje gaan steken. Persoonlijk zou ik geen knipje geven en al zeker niet in de elastiek, want dan gaat die knappen als je er rek op steekt.

Ik speld de elastiek niet vast op de stof, maar kan door mijn gestoken speldjes mooi uitrekken tot ze overeen komen tijdens het naaien zelf. Als steek gebruik ik een gewone zigzag zodat de elastiek mooi vast komt te zitten. Als je dan kijkt naar het deel dat je genaaid hebt, zie je dat je een mooie, gelijke rimpel creëert zonder dat je moet gaan vloeken op rimpeldraadjes.


Het rimpelen duurt in mijn ogen het langst. Eenmaal de lagen aan elkaar gezet zijn, is de jurk verder in geen tijd klaar en kan je dochter gaan shinen!


Het heeft lang geduurd, maar uiteindelijk kwamen er enkele eindfoto's met haar kleedje. Ik kan wel zeggen dat het de kast niet ziet, want ze vist het zo van de wasdraad nadat het gewassen is!

Als tweede kleedje ging ik aan de slag met een Halloween stofje, want het is kleedje werd anderhalve week voor Halloween gemaakt. Nu is Halloween uiteraard al voorbij, maar het kleedje was mooi tijdig klaar om tijdens de laatste schoolweek de hele week aan te hebben. Halfweg de week kwam Aster af van 'ja, nu moeten jullie het kleedje wassen, zodat ik het morgen direct terug aan kan.' Zalig toch


In e herfstvakantie stond een dagje Plopsaland gepland en daar was nog volop Halloween versiering aanwezig, dus mocht Aster gaan poseren tussen de pompoenen! Ik ben heel blij met het bekomen resultaat alvast en raad verder iedereen aan het patroon te gaan aankopen ;) .

Willen jullie mij steunen bij mijn hobby, dan kan je alvast mijn affiliate linkje gaan gebruiken ;). Je vindt het hier: https://www.sofilantjes.com/product/papilio-tuniek-en-jurk-nederlands/?affiliates=13.


Dank alvast voor jullie vertrouwen weer en tot binnenkort!


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page